want oefening baart kunst. Ik haalde er 8 eclairs uit.
Ingrediënten:
soezenbeslag:
- 100 ml melk
- 100 ml water
- 100 gram roomboter
- 100 gram gezeefde bloem (liefste goldbloem)
- 4 eieren
- mespuntje zout
Banketbakkersroom:
- 500 ml volle melk
- 100 gram suiker
- 1/2 vanillestokje
- 45 gram custardpoeder
- 2 eierdooiers
- mespuntje zout
Chocoladelaagje:
- 100 gram pure chocolade
- 2 eetlepels double cream of slagroom
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200° graden.
Breng de melk met het water, de boter en het zout aan de kook. Haal de pan van het vuur en roer er met een garde de gezeefde bloem erdoor. Zet de pan terug op het vuur en laat het mengsel al roerend met een houten lepel 1 à 2 minuten doorkoken tot het een bal wordt. (de bloem moet nl gaar worden)
Haal de pan nu weer van het vuur en roer er dan èèn voor èèn de eieren door. Dit is het moment dat je flink moet roeren want de eieren mogen niet garen.
Vul een spuitzak met het beslag en spuit op een beklede bakplaat met bakpapier 10 cm lange stroken van ongeveer 2 cm breed.
Bak de eclairs 20- 25 minuten in een voorverwarmde oven. Open de ovendeur tijdens het bakken niet!! Anders zakken ze in. Laat ze vervolgens afkoelen op een rooster.
Nu maak je de banketbakkersroom.
Breng 450 ml melk met 50 gram van de suiker aan de kook. Snijd het vanillestokje open, schraap het stokje uit en voeg het stokje en de merg toe aan de melk.
Roer de overige melk, overige suiker, het custardpoeder, de eidooiers en het zout door elkaar tot een papje.
Zodra de melk kookt, verwijder je het vanillestokje. Giet een beetje warme melk over het koude melkmengsel en roer het goed door elkaar. Giet het vervolgens terug bij de hete melk en laat de gele room op laag vuur onder voortdurend roeren 2 minuten zachtjes doorkoken.
Schenk de room op een platte plaat en laat hem nu verder afgedekt afkoelen.
Om te vullen kun je of de eclair doorsnijden of je maakt er aan de onderkant een gaatje in en vult de eclair door middel van een spuitzak met de room.
Zet voor de topping de chocolade en room in een hittebestendige kom op een pan heet, maar niet kokend water. Laat de chocolade zachtjes smelten. Haal de kom van de pan en roer het mengsel glad. Verdeel het met een paletmes over de gevulde eclairs en strooi eventueel wat hagelslag over de uiteinden van de eclairs.
Een leuke uitdaging!
Bron: De banketbakker van Cees Holtkamp
Geen opmerkingen:
Een reactie posten