Persoonlijk heeft de rabarber mijn voorkeur en als fruitcombinatie bosbessen.
Het recept is hier bedoeld voor 8 personen.
Ingrediënten:
- 600 gram verse rabarber, schoongemaakt en in stukjes van 3 cm
- 15 gram verse gember in dunne staafjes
- rasp en sap van 1 sinaasappel
- 100 gram fijne kristalsuiker
Risotto:
- flinke klont boter
- 1 vanillestokje
- 1 laurierblaadje
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 350 gram risottorijst
- 150 ml witte wijn
- 1 liter melk
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C. Roer in een kom de rabarber, gember, sinaasappelrasp en suiker door elkaar. Spreid het mengsel in een gelijkmatige laag uit over de bodem van een ovenschaal, druppel het sinaasappelsap erover en stoof de rabarber 20-35 minuten in de oven, tot deze kleverig en gekaramelliseerd is.
Maak ondertussen de risotto. Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur. Snijd het vanillestokje door midden, schraap het merg er dan uit en roer deze door de gesmolten boter.
Voeg het laurierblaadje en de suiker toe, met twee eetlepels water en roer alles goed dooreen totdat de suiker is opgelost. Laat het mengsel niet verkleuren en karamelliseren.
Doe nu de risottorijst erbij en blijf een paar minuten roeren tot alles goed is gemengd. Schenk nu de wijn erbij en roer tot al het vocht door de rijstkorrels is opgenomen.
Voeg nu steeds beetje bij beetje de melk er aan toe. Blijf steeds roeren, tot alle vloeistof is opgenomen en de rijst beetgaar is. Dit duurt ongeveer 30 minuten. Wil je de risotto nog smeuïger, kook het dan iets langer door en gebruik dan 200-300 ml extra melk.
Serveer de risotto meteen, schep de rabarber erop en druppel de siroop uit de ovenschaal erover.
Bron: Jamie Olivier
Geen opmerkingen:
Een reactie posten