Ingrediënten:
Voor het deeg:
- 250 gram bloem
- 15 gram verse gist
- 1 dl melk (krap), lauwwarm
- 20 gram boter
- 1/2 geklopt ei
- 15 gram suiker
- 3 gram zout
Voor de pudding:
- 4 dl melk
- 36 gram custard
- 40 gram suiker
Voor het kruimeldeeg:
- 150 gram boter
- 200 gram bloem
- 150 gram suiker
Bereiding:
Maak met een klein gedeelte van de melk, de custard en de suiker aan. Breng de rest van de melk aan de kook. Giet de custard al roerende in de kokende melk en laat dit nog even doorkoken. Laat de pudding al roerende afkoelen.
Maak de gist aan met een klein deel van de lauwwarme melk. Doe de bloem in een kom en maak in het midden een kuiltje. Giet hierin de aangemaakte gist, boter, suiker en het ei. Strooi het zout langs de buitenkant van het meel. Giet nu het grootste deel van de melk erbij en kneed er een soepel deeg van. Als het deeg te droog is, kun je voorzichtig nog wat melk toevoegen. Laat het nu tot dubbele volume rijzen. Dit duurt ongeveer een uur. Rol het deeg dan uit en bekleed er een vlaaivorm mee. Prik het deeg in met een vork en laat het wederom rijzen.
Kruimels maken doe je door de suiker en de bloem te mengen in een kom. Snij de boter in het bloem/suikermengsel klein. Wrijf vervolgens met de vingers de boter in het suiker/bloemmengsel fijn. Blijf wrijven tot alles helemaal gemengd is en als kruimels aan elkaar hangen.
Verdeel de pudding gelijkmatig over de bodem. Strooi de kruimels eroverheen zodat de pudding helemaal bedekt is.
Bak de vlaai in het midden van een voorverwarmde oven op 200°C. Kijk na 20 minuten en draai de vlaai als de ene kant bruiner is als de andere. Je kan de vlaai dan nog hooguit 5 minuten in de oven laten staan.
De vlaai is gaar als de vulling en het deeg bruin zijn en het deeg loslaat van de vorm. Haal de vlaai direct uit de oven en laat hem afkoelen op een rooster.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten