zondag 24 april 2016

Groene aspergesoep

Overheerlijke voorjaarssoep die heel zacht is van smaak.
Het recept is voor 4 personen.

Ingrediënten:
  • 450 gram groene asperges
  • 3 eetlepels boter
  • 4 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 1 eetlepel bloem
  • 6 dl groentebouillon
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2,5 dl melk
  • 1,25 dl crème fraîche
  • eventueel 2 theelepels verse kervel
  • zout en versgemalen peper

Bereiding:

Snijd ongeveer 4 centimeter van de kopjes van de helft van de asperges en leg deze opzij voor de garnering. Snijd de rest van de asperges in plakjes.

Smelt 2 eetlepels boter in een grote pan en fruit de sjalotjes ongeveer 2-3 minuten, totdat ze zacht zijn. Voeg de plakjes asperges toe en bak ze 1 minuut zachtjes mee.

Voeg nu de bloem toe en bak het mengsel 1 minuut. Voeg al roerend de bouillon en citroensap, zout en versgemalen peper toe. Breng de soep aan de kook en laat hem afgedekt 15-20 minuten zachtjes pruttelen, tot de asperges gaar zijn.

Laat de soep iets afkoelen en verwerk hem in een blender tot een glad mengsel. Giet hierna de melk bij de aspergepuree.

Smelt de rest van de boter en bak de aspergekopjes 3-4 minuten op laag vuur tot ze zacht zijn.

Verwarm de soep 3-4 minuten en roer er de crème fraîche door. Warm de soep nog even door en proef of hij voldoende op smaak is. Voeg anders nog wat zout en peper toe. Strooi er als laatste eventueel de fijngehakte verse kervel over en garneer de soep met de aspergekopjes.

Wil je de soep iets luxer maken, voeg dan in plaats van de kervel gerookte zalmsnippers aan toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten