maandag 11 januari 2016

Limburgs zuurvlees met appelstroop

Volgens veel oude familie tradities en typisch Limburgs is deze heerlijk malse stoofschotel. Zuurvlees lijkt op hachee maar is heel zacht en zoet van smaak door de appelstroop en de peperkoek.
De naam zuurvlees komt doordat het vlees gemarineerd word in o.a. azijn. Serveer het volgens de traditie met zelfgebakken frietjes, mayonaise en appelmoes. Het recept is voor 4 personen.

Ingrediënten:
  • 800 gram riblappen
  • 5 dl azijn
  • 5 dl water
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • klontje boter
  • 3 grote gesnipperde uien
  • 5 eetlepels appelstroop
  • tablet runderbouillon
  • 2 plakken ontbijtkoek
  • peper en zout

Bereiding:

Snijd het vlees in dobbelstenen en laat het minimaal 12 uur marineren in een mengsel van water, azijn, laurierblaadjes, kruidnagels, peper en zout.

Haal het vlees op tijd uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Bewaar de marinade en dep het vlees droog. Smelt de boter in een ruime braadpan en bak het vlees bruin. Voeg de uien toe en bak ze ook mooi bruin.

Verwarm ondertussen de marinade in een steelpan. Voeg de hete marinade en het bouillonblokje toe. Laat twee tot drie uur stoven totdat het vlees lekker zacht is en je het uit elkaar kunt trekken.

Bind de saus met de in stukken gescheurde ontbijtkoek en voeg naar smaak de appelstroop toe. Maak af met peper en zout. Je kunt naar eigen smaak altijd nog een lepel extra appelstroop toevoegen.

Bron: Winterkeuken, landidee 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten