maandag 14 december 2015

Tarte tatin met zongedroogde tomaatjes, rucola en pulled chicken met tomaat-saffraankaramel.

Een heerlijk licht voorgerecht waar je zeker veel positieve reacties mee krijgt. Met het vooruitzicht op de feestdagen kun je dit recept heel goed voorbereiden. Recept is voor 4 personen.

Ingrediënten:

voor de tarte tatins:
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 1 klein ei
  • 200 gram zongedroogde tomaatjes

voor de pulled chicken:
  • 2 kippendijen
  • 1/2 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 sinaasappel
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 40 gram rucola
  • zout en peper

voor de karamel:
  • 100 gram suiker
  • 1 dl tomatensap
  • 2 draadjes saffraan

Half bosjes kervel ter garnering

Voorbereiding:

Verwarm, voor de tarte tartins, de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de plakjes bladerdeeg op het plastic velletje op je werkblad en prik er met een vork gaatjes in. Klop het ei los en bestrijk het bladerdeeg ermee. Steek met een kookring van ca. 8-10 cm doorsnede rondjes uit het deeg en leg ze op de bakplaat. Schuif in de oven en bak ze in ca. 8 minuten goudbruin. Neem uit de oven. Bewaar ze in een vershouddoos.

Verlaag de temperatuur van de oven naar 140°C. Leg de kippendijen in een ovenschaal en bestrooi met peper, zout en de paprikapoeder. Besprenkel met de olijfolie en schep het om. Snijd de sinaasappel in grove stukken en pel de knoflook. Leg samen met de tijm en rozemarijn in een ovenschaal. Zet de ovenschaal in het midden van de oven en laat het zachtjes gaar tot de kippendijen zo zacht zijn dat ze uit elkaar vallen. (ongeveer 1 uur) Laat het afkoelen en pluk het vlees van het bot. Proef en bestrooi, indien nodig, met peper en zout. Bewaar tot serveren in de koelkast.

Verwarm, voor de karamel, de suiker in een hapjespan op laag vuur, Zorg ervoor dat de suiker gelijkmatig over de bodem verdeeld is. Laat de suiker karamelliseren, maar pas op dat hij niet te donker wordt. Blus af met de tomatensap en voeg de saffraan toe. Laat het rustig garen tot de suiker weer is opgelost en kook het geheel in tot stroopdikte. Neem de pan van het vuur en laat het afkoelen. Bewaar het in een schoon flesje op kamertemperatuur.

Serveren:

Verwarm de oven voor op 180°C en laat de zongedroogde tomaatjes uitlekken. Verdeel ze over de bladerdeegrondjes en besprenkel met de karamel. Verwarm de tarte tartins ca. 2 minuten in de oven. Meng intussen de pulled chicken met de rucola en peper en zout naar smaak.
Leg op ieder bord een tarte tartin en verdeel hier de pulled chicken met rucola over. Garneer met de kervel en de karamel.

Bron: Kerst food, 2015

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten