zaterdag 12 december 2015

Aardpeersoepje met amandel.

De aardpeer heeft een zacht zoete smaak met iets nootachtig erin. Hij word ook wel topinamboer of Jeruzalem-artisjok genoemd. Dit omdat veel mensen de smaak vergelijken met de artisjok. De hoeveelheid is in dit recept voor 8 personen als amusegerecht. De soep leent zich ook heel goed als een tussengerecht.

Ingrediënten:
  • 1 kg aardperen
  • 1 sjalotje
  • 1 prei
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 liter groentebouillon
  • 3 eetlepels geschaafde amandelen
  • 50 ml room, optioneel

Bereiding:

Was de aardperen en breng ze in voldoende  water aan de kook. Blancheer ze 5 tot 10 minuten. Pel en snipper intussen het sjalotje. Maak de prei schoon en snijd het witte gedeelte in ringen. Giet de aardperen af, spoel ze na met koud water en schil ze als ze voldoende zijn afgekoeld. Snijd de aardperen vervolgens in blokjes.

Verwarm de olijfolie in een soeppan en voeg de sjalot en de prei toe. Bak enkele minuten totdat de sjalot glazig is en voeg dan de aardpeer toe. Bak de aardperen enkele minuten, onder regelmatig roeren mee.

Voeg zoveel bouillon toe dat de aardperen onder staan en breng aan de kook. Kook de soep ca. 25 minuten. Bak intussen de geschaafde amandelen in een droge koekenpan lichtbruin en krokant en laat deze afkoelen.

Pureer de soep met de staafmixer en roer er eventueel de room door. Warm de soep even goed door en schenk deze in amuseglaasjes. Garneer met de geroosterde amandelen.

Maak de soep gerust een dag van te voren, de garnering pas vlak opdienen toevoegen.
Bron: Kerst food 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten