vrijdag 11 december 2015

Kruidige shortbread.

Shortbread is een eenvoudig zandkoekje met een volle botersmaak. Het vind zijn oorsprong in Schotland waar het vroeger zelfs tot een luxe product hoorde en alleen gemaakt werd voor speciale gelegenheden als kerstmis, oudjaarsavond of bruiloften.  Het recept is geschikt voor 8 tot 12 porties.
Je kunt het serveren als dessert met vers fruit en wat lobbige slagroom. Maar het komt ook volledig tot zijn recht bij een kop warme thee.

Ingrediënten:
  • 150 gram ongezouten boter, kamertemperatuur
  • 75 witte basterdsuiker
  • geraspte schil van een sinaasappel
  • 1/2 theelepel kaneelpoeder
  • mespunt kruidnagelpoeder
  • 1/2 theelepel geraspte gemberwortel
  • 150 gram bloem
  • 75 gram maïsmeel
  • kaneelsuiker om te bestrooien
  • springvorm van 22 cm doorsnede

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 170°C. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Klop de ongezouten boter zacht. Voeg de witte basterdsuiker, de geraspte sinaasappelschil, het kaneelpoeder, het kruidnagelpoeder en de gemberwortel toe en roer het door elkaar.

Voeg een snufje zout toe. Zeef de bloem en het maïsmeel boven de kom. Mix tot een glad geheel en gebruik eventueel je handen om een deeg te vormen. Kneed zo weinig mogelijk.

Bestuif het werkvlak met bloem en leg het deeg erop. Druk het uit tot een cirkel en leg deze in de springvorm. Zorg dat het deeg gelijkmatig over de bodem verdeeld is.

Snijd het deeg in 8 punten. Decoreer de koek eventueel met een vork, prik er gaatjes in en maak een patroon op de rand.

Bak de koek in ca. 20 minuten gaar en lichtbruin. Bestrooi de warme koek met de kaneelsuiker en eventueel wat extra geraspte sinaasappelschil.

Bron: Abel en Cole


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten