woensdag 2 december 2015

blini's met gerookte zalm.

Een heel leuk alternatiefje voor sandwiches met gerookte zalm. Het recept is voor 24 stuks, maar je kunt het jezelf ook heel gemakkelijk maken en de blini's kant en klaar kopen. Op die manier kun je er ook een paar maken. Versgebakken is het lekkerst maar af en toe dient het gemak de mens.

Ingrediënten:
  • 85 ml crème fraîche
  • fijngeraspte schil van 2 citroenen
  • peper
  • 55 gram gerookte zalm in smalle reepjes

voor de blini's:
  • 85 gram bloem
  • 1 theelepel droge gist
  • 1/2 theelepel suiker
  • 1,5 dl warm water
  • 85 gram  boekweitmeel
  • 1,25 dl warme melk
  • 40 gram boter, gesmolten en afgekoeld
  • 1 groot ei, gesplitst
  • peper, zout
  • olie voor het bakken

Bereiding:

Roer voor de blini's de bloem, gist en suiker in een kom door elkaar. Maak een kuiltje in het midden en giet er langzaam het water in, terwijl u vanaf de randen de bloem erdoor roert tot je een vochtig, klonterig beslag hebt. Roer het beslag glad en meng er het boekweitmeel door. Dek de kom goed af met een theedoek en laat hem een uur staan tot het beslag is gerezen en het oppervlak is bedekt met luchtbelletjes.

Meng ondertussen de crème fraîche met de citroensap en peper naar smaak. Dek dit mengsel af en zet het tot gebruik in de koelkast.

Roer de melk, boter, eierdooier en royaal peper en zout door elkaar en giet het mengsel krachtig kloppend door het beslag tot alle ingrediënten goed zijn vermengd. Klop in een aparte kom het eiwit tot zachte pieken en spatel het door het beslag.

Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en vet hem daarna met behulp van een stuk keukenpapier dun in met olie. Schep eetlepels beslag in de pan en bak pannenkoekjes met een doorsnede van 5 cm. Zorg ervoor dat ze elkaar niet raken. Draai de pannenkoekjes om als het oppervlak gaatjes vertoont en bak ook de andere kant goudbruin. Schuif de blini's op een hittebestendig bord en houd ze warm in de oven terwijl je doorgaat met bakken.

Leg voor het opdienen de warme blini's op een bord en schep op elke blini 2 theelepels van de koude crème fraîche en een paar reepjes zalm.
Ter garnering leg je er een paar bieslookreepjes bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten