Ingrediënten:
- 600 gram gesneden boerenkool
- 1 kilo aardappelen (afkokers)
- zout
- peper
- 25 gram boter
- 1 eetlepel azijn
- 4 kleine rookworsten of 2 grote rookworsten
Bereiding:
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukken van gelijke grootte. Vervolgens kan de boerenkool in een grote pan worden gedaan. De aardappels moeten hierboven op worden gelegd. Voeg hier 2,5 deciliter water aan toe, eveneens als een theelepel zout. Breng op een matig vuur de boerenkool en de aardappels aan de kook, doe dit afgedekt. Laat de boerenkool ongeveer 10 minuten slinken.
Haal vervolgens de rookworsten uit de verpakking en leg deze bovenop de aardappels. Laat dan de boerenkool en de aardappels afgedekt nog ongeveer een kwartier gaar koken. Haal de rookworsten uit de pan en houdt ze warm onder het deksel.
Giet de boerenkool en de aardappels af en vang het kookvocht op in een kom. Met behulp van een stamper moeten de boerenkool en de aardappels worden fijngestampt. Hier moet de boter en de azijn aan toegevoegd worden. Roer alles goed door elkaar heen en voeg eventueel een beetje kookvocht bij de stamppot.
Laat de stamppot nog even doorwarmen, blijf wel roeren. Je kunt de stamppot op smaak brengen met zout en peper. Eventueel kan je ook nog wat azijn gebruiken.
De stamppot kun je in een warmhoudbak heel goed warm houden voor een stamppotbuffet. Maar ik heb hem deze keer geserveerd in een kleine weckpotje. Zorg dan wel dat ook dit weckpotje warm is voordat de stamp erin gedaan word. Decoreer de stamp met de rookworsten.
Serveer bij de stamppot met rookworst eventueel zure uitjes, piccalilly, augurken, kaantjes of uitgebakken spekjes.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten