Ingrediënten:
- 500 gram spliterwten
- 400-500 gram hamschijf
- 4-6 bouillontabletten
- 1 laurierblaadje
- vers gemalen peper
- 2 uien
- 1 winterwortel (300 gram)
- 1 kleine knolselderie (400 gram)
- 1-2 preien
- klein bosje bladselderij
- 1 grote aardappel
- 1 1/2 rookworst
Bereiding:
Zet de hamschijf op met 2 liter koud water en breng het geheel aan de kook. Gebruik een schuimspaan om het schuim eraf te scheppen en laat hem zachtjes doorkoken.
Voeg na een half uur de gewassen spliterwten toe, laurierblad en versgemalen peper. Kook het geheel met de deksel op de pan 30 minuten zachtjes door. Roer de soep af en toe door met een houten lepel om aanbranden te voorkomen. Voeg nu de bouillontabletten toe en roer het geheel weer door.
Was en snij de groenten, de aardappels en knolselderie in kleine blokjes, de ui grof snipperen en de prei halveren en in stukken van een halve centimeter snijden. Hierna de selderie fijn knippen. Neem het vlees uit de pan en snij het vlees in kleine stukken en verwijder eventuele botten en zwoerd. Voeg de groenten en het vlees toe aan de soep en laat het geheel nog 15 minuten zachtjes doorkoken.
Voeg de laatste 10 minuten de in schijfjes gesneden rookworst toe en breng het eventueel nog extra op smaak met zout en peper.
De soep is het lekkerst wanneer deze een dag op een paar uur van te voren is gemaakt. Zorg in ieder geval dat de soep eerst is afgekoeld. Verwarm hem later op zacht vuur tot hij heel goed warm is en serveer er eventueel roggebrood met katenspek bij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten