maandag 14 september 2015

Haricots verts en peultjes met hazelnoten en sinaasappel

Een heerlijke koude bonensalade met een verfrissende smaak, voor 6 personen.

Ingrediënten:
  • 400 gram haricots verts
  • 400 gram peultjes
  • 70 gram hazelnoten in het vlies
  • 1 sinaasappel
  • 20 gram bieslook, fijn geknipt
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels hazelnotenolie (of een andere notenolie)
  • grof zeezout en zwarte peper

Bereiding:

Verhit de oven tot 180°C. Haal de haricots verts en peultjes met een scherp aardappelmesje af en houd ze gescheiden van elkaar. Breng een flinke pan met water aan de kook. Blancheer de haricots verts 4 minuten, giet ze af in een vergiet en spoel ze koud onder de stromende koude kraan. Behandel de peultjes op dezelfde manier, maar reken nu slechts 1 minuut kooktijd.

Strooi intussen de hazelnoten op een bakplaat en rooster ze 10 minuten in de hete oven. Laat ze afkoelen tot je ze kunt vastpakken, doe ze in een schone theedoek en wrijf de vliesjes eraf. Hak ze met een scherp mes klein. Hou de noten grof en laat sommige ook heel.

Schaaf met een dunschiller fijne repen schil van de sinaasappel, laat het witte vlies zitten. Snijd elke schil in fijne julienne. (je kunt ook een zesteur hiervoor gebruiken)

Vermeng alle ingrediënten losjes in een schaal, proef en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe. Serveer de salade op kamertemperatuur.


 
Dit heerlijke recept is van Yotam ottolenghi. Ik heb zelf sperziebonen en sugarsnaps hiervoor gebruikt. Maar je kan ook je eigen combinatie maken denk bijvoorbeeld aan doperwten en tuinbonen. I.p.v. hazelnootolie heb ik pistacheolie gebruikt in dit recept. Een echte aanrader als onderdeel van een buffet.

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten