dinsdag 19 december 2017

Kweepeer gepocheerd in granaatappelsap

Kweeperen behoren helaas tot de vergeten fruitsoort. Ze zijn rauw niet te eten, ze zijn erg hard en hebben zuur vruchtvlees. Maar eenmaal gekookt zijn ze voor allerlei bereidingen erg geschikt. Dit recept komt uit het boek Plenty more van Ottolenghi. Een geweldig kookboek al zeg ik het zelf. Doordat je de kweeperen pocheert in granaatappelsap, krijgen ze een schitterende rode kleur. Een heerlijk nagerecht of als bijgerecht, bijvoorbeeld bij een kerstmenu. Het gerecht is voor 4 personen.

Ingrediënten:

  • 2 grote kweeperen, geschild en in parten. (850gram)
  • 800 ml granaatappelsap
  • 70 gram fijne kristalsuiker
  • 1 vanillestokje, doorgesneden
  • geschaafde schil van een sinaasappel
  • 50 ml vers sap van een 1/2 sinaasappel
  • 2 anijssterren


Bereiding:

Verwijder de klokhuizen uit de parten kweepeer. Leg de parten kweepeer in een pan met een dikke bodem en voeg de granaatappelsap, suiker, vanillestokje en -zaadjes, sinaasappelschil en -sap en steranijs toe. Breng het geheel aan de kook.

Draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat de kweepeer in ongeveer 20 minuten zachtjes gaar worden. Schep de kweeperen met een schuimspaan uit de pan en zet ze opzij. Laat de vloeistof in de open pan op iets hoger vuur inkoken tot hij dik en stroperig is. Probeer een 100 ml siroop over te houden.

Leg de kweeperen weer in de siroop. Het gerecht is zowel warm als koud te eten. Serveer er eventueel als nagerecht wat mascarpone met zure room, verse munt en granaatappelpitten bij.

Bron: Yotam Ottolenghi, Plenty more


Geen opmerkingen:

Een reactie posten